Skip to content
DIAGNOSTISCH MEDISCH ADVIESCENTRUM

Urineonderzoek

Aan de hand van urineonderzoek is het mogelijk op eenvoudige en niet-invasieve wijze te screenen op een aantal aandoeningen.Urineonderzoek kan op verschillende manieren plaatsvinden.

Soorten urineonderzoek:

  • Bij het bekijken van het aspect van de urine kan al het één en ander opvallen.
  • Het semi-kwantitatief meten van verschillende bepalingen met behulp van een urinestrip. Dit soort onderzoek wordt vaak gebruikt als screening op urineweginfecties, bloed in de urine of glucose en/of ketonen in urine.
  • Microscopisch onderzoek in urine. Dit wordt veelal gedaan om te kijken of iemand bepaalde type cellen of cilinders in de urine heeft, wat kan wijzen op een nieraandoening.
  • Een kweek uitgevoerd in urine om te achterhalen welke bacteriën verantwoordelijk zijn voor een urineweginfectie.
  • Kwantitatieve bepalingen in urine. Bijvoorbeeld bij patiënten met diabetes mellitus wordt regelmatig de concentratie albumine (microalbumine) bepaald in urine. Andere veel voorkomende bepalingen in urine zijn die van de concentratie kreatinine, natrium, kalium en andere elektrolyten.
  • Urineonderzoek bij verdenking op een erfelijke metabole stofwisselingsziekte. In een zogeheten crisis-urine worden dan allerlei bepalingen gedaan zoals organische zuren en aminozuren.

Urineonderzoek kan separaat plaatsvinden, maar ook een onderdeel zijn van een groter geheel. Ga hiervoor naar het volledige aanbod Keuringen, Arbozorg en/of Healtcheck. Bij Omedi is urineonderzoek snel en eenvoudig geregeld. Maak een afspraak en laat u door Omedi adviseren. Via onderstaande button kunt u meer informatie aanvragen over Specialistisch medisch onderzoek.